fredag 12 mars 2010

När det nya blir gammalt och det gamla blir nytt


Min käre kollega Mikael Öholm har i detta forum påpekat att "ingenting är för evigt" och - helt korrekt - betonat vikten av att tänka nytt. Att tänka nytt behöver dock inte i IKT-pedagogikens underbara värld nödvändigtvis vara att tänka "nyheter". Kontexten avgör vad som som är nytt och tekniken möjliggör för oss att återvinna "gammalt" material, "gamla nyheter" och använda det i en ny form och i bättre pedagogiska sammanhang. Tre goda exempel på detta:

1. Vi har tidigare visat det hemska YouTubeklippet från Vietnam 1972 i detta forum. Ett klipp som berör och möjliggör seriösa historiska, etiska och politiska diskussioner. (OBS! Starka scener)2. Pink Floyds fantastiska musikfilm The wall från 1979 finns utlagd i sin helhet (95 min) på YouTube. Detta mästerverk - på en gång tidlöst och ett tidsdokument - borde vara mumma för varje lärare på Estetprogrammen.3. Hans Villius och Olle Hägers underbara dokumentär Fyra dagar som skakade Sverige från 1987 om midsommarkrisen 1941 finns nu (sedan 2008) på DVD. I huvudrollerna ser ni Ernst-Hugo Järegård som Per-Albin Hansson, Helge Skoog som Ernst Wigforss och Sven Lindberg som utrikesminister Christian Gunther. En ovärderlig film om man vill diskutera politiska vägval och dessutom intressant ur epoksynpunkt.

Till samtliga dessa tre finns hur mycket diskussionsmaterial som helst på nätet men givetvis kräver detta många och långa källkritiska diskussioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Humlan flyger

Bloggen är en naturlig fortsättning på projektet.
Här kan alla kommentera projektet eller diskutera IKT-pedagogik. Intresserad av projektet? Klicka
här.