tisdag 3 januari 2012

Ett ljust och ett mörkt år för IT-samhället


God fortsättning på det nya året!

Året har varit händelserikt där stora händelser som den arabiska våren och dödsskjutningarna på Utöya på gott och ont har visat hur sammanlänkat vårt samhälle är - ett IT-samhälle.
Demokratirörelsen i arabvärlden med facebookrevolutionen i Egypten var ett strålande exempel på hur IT kan fungera när det fungerar som bäst; unga människor som delar med sig av information och trotsar makten, utmanar det bestående. De tragiska dödsskjutningarna på Utöya visar IT-samhällets mörka sidor. Hur hat sprids via nätet under skydd av anonymitet. Tragedin ledde till att Aftonbladet och Expressen tvingades förändra sin nätpolicy för kommentarsfälten som dittills använts som en frizon för främlingsfientliga krafter i vårt samhälle. En nödvändig tillnyktring.

Jag hoppas att vi som lärare kan arbeta med både IT-samhällets enorma möjligheter och dess avigsidor, att vi både kan använda teknikens fulla kreativa potential med möjligheter till deltagardemokrati och samtidigt med full kraft bekämpar de mörka sidorna. Som lärare är vi auktoriteter, vi har möjlighet att påverka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Humlan flyger

Bloggen är en naturlig fortsättning på projektet.
Här kan alla kommentera projektet eller diskutera IKT-pedagogik. Intresserad av projektet? Klicka
här.