Vi möts och umgås i klassrummet. Elev, elev och lärare, elev. Tillsammans går vi från ovisshet till klarhet. Det mesta utgår ibland från självklarheter och trots detta måste ändå "självklarheterna" stöpas och blötas, vridas och vändas på en gång till...en gång till. Människor är nyfikna och därför borde alla som befinner sig i en lärandemiljö ta ansvar för den process som äger rum i mötet mellan individer i ett klassrum. Ta ansvar för att hålla nyfikenheten levande. Här har så klart läraren ett väldigt stort ansvar. Hon/Han är ju trots den som ska försöka leda det hela (måste i och för sig inte vara så heller, eftersom det säkert skulle funka lika bra, kanske till och med bättre om ansvaret hamnade hos eleverna.)
Elever kan så mycket. De kan, vet mycket mer än vad man tror och därför gäller det att anstränga sig för att våga lägga ribban högt, våga utmana eleverna. Ju högre ribban ligger, desto mer förstår eleverna att saker är på allvar, att de möter en lärare som tar dem på allvar och då presterar alla mycket mer än tidigare. Lärandemiljön blir plötsligt en utmaning, något krävande som kräver koncentration och tankekraft och därför mycket mer roligt, lustfyllt.
I en sådan här krävande miljö kan saker och ting underlättas om läraren använder sig av tekniska hjälpmedel och bra hemsidor för att illustrera, väcka nyfikenhet o.s.v. De flesta lärare som står i klassrummet med dator, projektor, smartboard och en himla massa andra prylar vet att prylarna kommer att krångla ibland. Det kommer vara problem med det trådlösa nätverket, kanske glapp i någon kontakt....
Bra hjälpmedel för lärare i klassrummet, eller metodik för att hantera tekniken underlättar såklart. Klicka er vidare på exemplet nedan som är en resurs som skulle kunna hjälpa lärare i de lägre åldrarna, till de elever som ska lära sig alfabetet. (Klicka på bilden)
Om vi inte hinner med något mer inlägg före 24 dec. vill jag passa på att önska alla en riktigt god jul.
Mikael
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar